◄
Skład:
1 kg owoców tarniny,
1 szkl. cukru,
1 litra wódki żytniej
Tarninę trzeba zebrać po pierwszych przymrozkach, można zebrać też wcześniej i włożyć na noc do zamrażalnika. Umytą i odsączoną tarninę należy wsypać do wyparzonej wcześniej, odpowiednio dużej butli lub słoja, zasypać cukrem i zalać alkoholem. Szczelnie zakręcić i odstawić na 6 tygodni, co kilka dni potrząsając butelką, żeby składniki się dobrze wymieszały. Po tym czasie należy zlać płyn znad owoców i przecedzić przez bibułkowy filtr do kawy lub przez lejek wyłożony warstwą gazy. Przelać do czystej butelki i odstawić na ok. pół roku, ( można oczywiście pić od razu po odsączeniu, ale z czasem zyskuje na klarowności i smaku - prezentowana na zdjęciu robiona była w czerwcu br., owoce tarniny – zbierane zimą spokojnie leżakowały sobie w zamrażarce).
Tagi: Nalewka Tarninowa, inne
STATSTYKA:
Jesteś naszym 14547413 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.